Kampdetaljer

Tilbake i europacup med seier

Av: Joakim Rødven 30.08.22
  • FC Zürich 1

    Kryeziu (44)
  • Arsenal 2

    Marquinhos (17)
    Nketiah (62)

Men tre poeng i første gruppespillkamp ble overskygget av den triste nyheten om Dronning Elizabeths bortgang.

Selv om det var godt å endelig se Arsenal tilbake i en europeisk turnering igjen, ble det en noe spesiell oppladning til første kamp i årets Europa League.

Tidligere på kvelden ble det annonsert at den britiske kongefamilien hadde samlet seg i boligen Balmoral Castle i Skottland. Grunnen til denne samlingen var at kongehuset var bekymret for Dronning Elizabeths helse.

Bare noen timer senere ble det offentliggjort at den lengstsittende monarken i Storbritannias historie hadde gått bort, 96 år gammel.

Om den triste nyheten påvirket Arsenals inngangen til kampen skal ikke sies sikkert, men The Gunners kom i alle fall godt i gang på Letzigrund i Sveits' største by Zürich – etter litt rusk i starten.

Én av to debutanter, Matt Turner, holdt på å kludre det til for seg selv da han spilte ballen rett i beina til Tosin Aiyegun. Heldigvis klarte ikke Zürich-angriperen å straffe sin amerikanske motpart og satte ballen i stolpen.

Bedre gikk det for debutant nummer to, Marcus Vinicius – også kalt Marquinhos – som fikk avslutte et glitrende angrep av Arsenal.

Etter å ha løpt forsvaret i fillebiter ute på venstrekanten fikk Eddie Nketiah slått inn fra siden. Ballen styrte mot bakerste stolpe der Marquinhos hadde skaffe seg rom. Spissen fikk dermed en enkel jobb med å bredside inn 1-0 for gjestene i det 17. spilleminuttet.

En mindre elegant involvering av Nketiah like før pause gjorde at dommer Mohammed Al-Hakim så seg nødt til å peke på straffemerket i målgården til Turner.

I et forsøk på å klarere et innlegg sparket Arsenal-spissen til venstreback Fidan Aliti, som hjalp godt til med teatralske bevegelser.

Straffesparket ble uansett stående og med ett minutt igjen før ordinær tid satte eksekutør Mirlind Kryeziu ballen sikkert til sin venstreside, mens Turner kastet seg motsatt vei.

Etter å ha mottatt beskjeden om Elizabeths bortgang markerte lagene dette ved å vie et minutts stillhet før avspark i den andre omgangen.

Dette ble også gjort i kampene til henholdsvis Manchester United og West Ham, som startet sine kamper etter Arsenal.

Med internasjonal sorg ble kampen derimot spilt videre, og litt over timen passert i Sveits skulle det omsider løsne for Arsenal og Mikel Arteta.

Denne gangen var rollene reversert fra kampens første scoring. En strålende pasning av Marquinhos, som hadde plassert seg flott på hjørne av 16-meteren, svinget seg inn mot hjørnet av femmeteren. Der fikk Nketiah stukket frem pannebrasken og nikket ballen iskaldt mellom Yanick Brecher og stolpen.

Dermed var Arsenal tilbake i føringen – denne gangen for godt.

Det var London-laget som styrte og dirigerte kampbildet, men flere scoringer skulle det ikke bli.

Arsenal sikret seg derfor tre svært kjærkomne poeng i første kamp i årets gruppespill, i tillegg til at flere sentrale spillere fikk hvile frem mot neste kamp.

Nå er dialogen i gang mellom English Football League (EFL), sportsverdenen og de britiske myndighetene om helgens serierunder skal utsettes eller spilles som planlagt.

Fredagens kamper i Championship, League One og League Two utsettes inntil videre, men det er ennå ikke kommet informasjon fra Premier League om helgens runde blir utsatt.

Også damenes Super League skal etter planen sparkes i gang denne helgen. Heller ikke der har det kommet offisiell informasjon ennå.

FC Zürich

Yanick Brecher
Nikola Boranijasevic
Lindrit Kamberi
Mirlind Kryeziu
Fidan Aliti
Blerim Dzemaili
Ole Kristian Selnæs
Jonathan Okita
Bledian Krasniqi
Adrian Guerrero
Tosin Aiyegun

Arsenal

Matt Turner
Takehiro Tomiyasu
Rob Holding
Gabriel Magalhaes
Marquinhos
Albert Sambi Lokonga
Granit Xhaka
Kieran Tierney
Fabio Vieira
Edward Nketiah
Gabriel Martinelli