Hattrick-helten Nketiah

Av: Joakim Rødven 31.10.23

Eddie Nketiah sikret seg sitt første Premier League-hattrick mot Sheffield United.

Høyt tempo fra start var tydeligvis en oppskrift Mikel Arteta hadde lagt mot Sheffield United, men det lugget litt ut av startblokken.

Frustrasjonen vokste utover i omgangen, og det skulle gå nærmere en halvtime før første jubelbrus kunne høres på Emirates stadium.

Litt ut av det blå, etter noen minutters skadeavbrekk for å se til Gabriel Martinelli, fikk Arsenal ballen uten til høyre.

Saka spilte kontrollert inn til Declan Rice, som siktet mot bakerste stolpe. Med en presis pasning fant Arsenals rekordsignering en umarkert Eddie Nketiah, som la ballen til rette på førstetouchet og plasserte iskaldt inn 1-0 med berøring nummer to.

Det roet nervene noe for The Gunners, som derfra kunne kontrollere kampen uten å ta altfor stor risiko.

Gabriel Martinelli kunne ha doblet ledelsen noen få minutter før pause da han fikk avslutte fra skrå vinkel fra rundt 10 meters hold. Keeper Wes Foderingham hadde derimot relativt god kontroll på avslutningen og slo ballen ut til et hjørnespark.

Med bare 1-0 til pause var det fullt mulig for Sheffield United å komme tilbake i 2. omgang med litt tur og marginer, men det ville ikke Nketiah ha noe av denne lørdags ettermiddagen.

Knappe fem minutter var spilt av de siste 45 Foderingham sleit med å få bokset unna et hjørnespark fra Bukayo Saka. Ballen landet like innenfor femmeteren og Nketiah hugget til med høyrefoten.

Ballen suste opp i nettaket og doblet samtidig ledelsen til vertene i Nord-London.

Situasjonen ble sjekket av VAR for en mulig forseelse på United-keeperen, men dommer Tim Robinson konkluderte med at ingenting galt skjedde i duellen.

Da var det egentlig bare et spørsmål om hvor stygt dette skulle bli for bortelaget - og svaret ble: ganske.

Nketiah sikret seg nemlig et hattrick åtte minutter senere etter at Arsenal vant tilbake ballen etter et langt utspill av Foderingham. Emile Smith Rowe, som fikk starte i Martin Ødegaard fravær, sentret ballen fremover til en feilvendt Nketiah.

Arsenal-spissen vendte seg rundt, ladet kanonen og hamret til fra 20 meters hold. Ballen føyk av sted som et prosjektil og gikk rett opp i Foderinghams høyre hjørne. En helt utrolig scoring av 24-åringen, som da sikret ham sitt første Premier League-hattrick i samme stund.

The Gunners hadde full kontroll på oppgjøret på dette stadiet, men det var fremdeles mer krutt i tønna til et sulten mannskap.

Fem minutter før full tid ble Fabio Vieira lagt i bakken innenfor målfeltet til bortelaget, etter å ha blitt taklet av Oliver Norwood. Situasjonen ble først ignorert av dommer Robinson, men en titt på VAR-bildene gjorde at han ombestemte seg.

Fra krittmerket kunne Nketiah ha blitt historisk ved å bli én av tre Arsenal-spillere, sammen med Thierry Henry og Andrei Arsjavin, som har scoret fire mål i samme ligakamp.

Arsenal-spissen ga derimot ballen videre til Vieira. Portugiseren feilet ikke og satte ballen sikkert i mål, og benyttet samtidig anledningen til å feire scoringen ved å signalisere at han venter et nytt tilskudd i familien.

Godt inne i overtiden satte innbytter Takehiro Tomiyasu et verdig punktum på kampen. Den japanske høyrebacken stod på rett plass til rett tid da Sheffield United ikke klarte å klarere et godt slått hjørnespark av Vieira.

Ballen landet rett foran Super Tom, som strakte ut foten og banket ballen opp i det nærmeste hjørnet.

Et stort øyeblikk for 24-åringen, ettersom det var hans første scoring i Arsenal-trøye og hans første siden han scoret mot Udinese (for Bologna) i januar 2021.