Arteta overgikk sin tidligere læremester

Av: Joakim Rødven 10.10.23

For andre gang denne sesongen trakk Arsenal det lengste strået mot de lyseblå.

Ikke siden desember 2015 hadde Arsenal klart å vinne en seriekamp mot Manchester City - hjemme eller borte - før helgens batalje på Emirates stadium.

I mellomtiden har Arsenal riktig nok vunnet to FA-cupkamper, gått seirende ut av én Community Shield-finale (etter straffesparkkonkurranse) og spilt to uavgjortkamper i Premier League mot de lyseblå.

Utenom det har det blitt hele 16 tap i alle turneringer de har spilt mot hverandre siden den nevnte desemberkampen for åtte år siden.

Det ble det omsider slutt på 8. oktober 2023.

Manchester City skapte tidlig en god mulighet hvor gjestene fra nord skapte to gode sjanser etter et hjørnespark allerede etter 3-4 minutter.

Først fikk Josko Gvardiol skyte på volley, som Declan Rice avverget på streken, før Nathan Aké banket ballen over tverrliggeren i situasjonen etter.

David Raya har kapret posisjonen som førstekeeper mellom stolpene, blant annet på grunn av sitt distribusjonsspill. Etter 16 og et halvt minutt holdt det på å gå skikkelig galt for spanjolen.

Etter å ha mottatt et tilbakespill fra Gabriel skulle sisteskansen sparke ballen ut av farlig sone, men brukte akkurat litt for lang tid. Julian Alvarez fikk kastet frem en fot for å blokkere pasningen, og ballen spratt mot målet til Arsenal. Heldigvis gikk ballen i nettveggen og ikke innenfor stolpen.

Like etter Arsenals første sjanse, hvor Eddie Nketiah blåste ballen et stykke til side for mål, ble det en kontroversiell situasjon på midtbanen. Et horribelt taklingsforsøk av Mateo Kovacic så kroaten plante strake knotter rett i ankelen på Arsenal-kaptein Martin Ødegaard.

De fleste kunne nok se at dette burde ha vært et soleklart rødt kort, men dommer Michael Oliver nøyde seg med bare den gule fargen på kortet.

Samme spiller hadde en tilsvarende takling på Declan Rice bare noen minutter senere, men denne gangen ble kortstokken liggende i lommen til Oliver.

City-spilleren burde derfor, etter all logikk, ha hatt to røde kort - men fikk altså bare ett gult...

Den andre omgangen ble preget av to lag som ønsket å ha ballen i laget og de virkelig store sjansene uteble i Nord-London.

Men de 60233 fremmøtte skulle til slutt få noe å juble over med snaue 5-6 minutter igjen av ordinær tid. Og det var innbytterne som skulle avgjøre.

En lang pasning av Thomas Partey fant Takehiro Tomiyasu, som nikket ballen ned til Kai Havertz. Tyskeren la ballen perfekt ned og spilte tilbake til Gabriel Martinelli, som kom i fullt firsprang mot målet.

Brasilianeren nølte ikke et eneste sekund og banket til med høyrefoten. Ballen smalt i ansiktet til Aké som styrte ballen rett inn i eget bur.

Stemningen på Emirates gikk til himmels - både på banen, på benken og på tribunen.

Dermed fikk Arsenal slutt på en åtte år lang ventetid på en ligaseier mot Manchester City. Det sender også Arsenal opp til toppen av Premier League sammen med erkerival Tottenham. Begge står nå med 20 poeng og +10 i målforskjell etter åtte spilte kamper.

Nå blir det en ukes landslagspause før nok en storkamp venter borte på Stamford Bridge lørdag 21. oktober.