Kontroversielt tap - sesongens første

Av: Joakim Rødven 05.11.23

Det ble en bitter kveld på St. James' Park, hvor VAR virkelig fikk testet seg.

Et - hittil - ubeseiret Arsenal ønsket å innta tabelltopp med en seier over Newcastle. Å reise til St. James' Park er aldri en lett oppgave, og i alle fall ikke når man må spille mot en mann ekstra.

Uten Martin Ødegaard i troppen fikk de fremmøtte i Newcastle se en intens åpning på kampen. Det første kvarteret var preget av både tempo, taklinger og mye engasjement.

Kampens første store sjanse kom derimot ikke før rundt halvtimen. Dan Burn fikk headet inn i feltet mot Calum Wilson, som på utrolig vis ikke klarte å sette ballen i mål fra 4-5 meters hold. Etter hvert ble det uansett vinket for offside, så en eventuell scoring hadde ikke stått likevel.

Noen minutter senere ble det fyr og flammer ute på gressmatten da Kai Havertz serverte en meget stygg takling ute på sidelinjen, da han kastet seg inn i en duell med Sean Longstaff.

Omtrent samtlige hos hjemmeseksjonen ropte "off, off, off", men dommer Stuart Attwell nøyde seg med et gult kort til tyskeren.

Det hele endte med ytterligere tre gule kort; Anthony Gordon, Fabian Schär og Longstaff selv.

Temperaturen levde ut omgangen, men ingen av lagene fikk med seg en scoring inn i garderoben før pause.

Mer dramatikk kom i 2. omgang da Antony nettopp hadde blitt flyttet opp fra vingen til midtspiss.

Etter først å ha skuslet bort en mulighet, plukket tidligere Arsenal-spiller Joe Willock opp ballen ved hjørneflagget. Ballen ble slått inn i feltet hvor Joelinton banet seg frem i duell med Gabriel, før ballen ble banket i målet av Gordon.

Det var derimot langt fra avgjort at scoringen kom til å bli stående.

Over en fem minutters sjekk skulle VAR kontrollere ikke mindre enn tre (!)  situasjoner.

Først ble det sjekket om ballen var ute før innlegget til Willock. Ballen så ut til å være svært nære å være ute, men synsvinkelen kunne nok spille de fleste et puss. Konklusjonen ble at hele ballen ikke var ute.

Situasjon nummer to var om Joelinton brukte ulovlige midler for å vinne duellen med Gabriel. Selv med to strake armer i ryggen på landsmannen sin, kunne VAR-bussen ikke se at Newcastle-spilleren gjorde noe galt.

Tredje og siste sjekk var om det var offside i situasjonen, noe det på ingen som helst måte var.

Dermed var det, ifølge VAR-teamet, ingen klanderverdige forhold ved scoringen - og vertene gikk omsider opp i 1-0.

Mikel Arteta forsøkte å kaste innpå det han hadde av kreative spillere siste halvtimen for å få noe som helst ut av kampen, men et fantasiløst Arsenal avsluttet kampen med bare én avslutning på mål i løpet av hele kampen.

Til tross for en god defensivt gjennomført kamp var det ikke nok krutt i kanonene offensivt i banen.

Det betyr årets første ligatap denne sesongen og med Spurs-seier mandag kveld kan luken opp til tabelltopp bli økt til fem poeng.