Et julemirakel på Boxing Day

Av: Joakim Rødven 27.12.22

Arsenal gikk mot et skuffende hjemmetap, men så snudde alt i 2. omgang.

Før kampen ble David Moyes spurt om det var et perfekt tidspunkt å møte Arsenal rett etter en landslagspause. Svaret fra skotten var utvetydig: "Det beste tidspunktet å møte Arsenal var for tre år siden."

Kanskje var det mind-games, men det var den tidligere Everton- og Manchester United-sjefen som kunne smile bredest etter de første 45 minuttene.

Arsenal kunne nesten gjøre akkurat hva de ville med ballen på Emirates stadium, men de store sjansene ble det dessverre ikke.

Bukayo Saka fikk sette ballen i mål allerede før fem spilte minutt, men etter en sjekk av VAR ble scoringen annullert for offside.

Det var det nærmeste Arsenal faktisk kom en scoring i 1. omgang, for resten av omgangen handlet om å forsvare seg fra sliterne fra Øst-London.

Midtveis i omgangen var West Ham på en sjelden visitt på Arsenals bakre tredjedel, og et uheldig taklingsforsøk av Gabriel Magalhaes sørget for at uromomentet Jarrod Bowen gikk i bakken inne i straffefeltet.

Situasjonen så billig ut, og kontakten så marginal ut, men dommeren hadde nok rett i dette tilfellet.

Fra krittmerket tok Said Benrahma ansvar og banket ballen hardt midt i mål.

Arsenal kunne ha fått en eventyrlig mulighet til å utligne helt på tampen av omgangen da dommer Michael Oliver tildelte et straffespark i andre enden av banen, etter at Martin Ødegaard sin avslutning ble blokkert inne i feltet.

Man trodde først det var hands, men etter en titt på VAR-bildene viste det seg at avslutningen hadde gått rett i hodet på Aaron Cresswell.

Med en bitter bismak av å endelig spille Premier League-fotball igjen, gikk Arsenal til pause målløse og måtte jage utligning.

Noen magiske ord må ha blitt sagt i garderoben, for etter pause var det et helt annet Arsenal de 60.000 fremmøtte fikk se.

Før ti minutt av den 2. omgangen var spilt prøvde Ødegaard å fyre løs fra distanse. Avslutningen var svak, men det endte opp med å bli en genial pasning til Saka, som akkurat stod onside.

Angriperen la ballen fint til rette, siktet og satte ballen kontrollert forbi tidligere Arsenal-keeper Lukasz Fabianski.

Fem minutter senere var snuoperasjonen komplett. Et godt forarbeid av Ødegaard og ranit Xhaka gjorde at Gabriel Martinelli fikk smette gjennom på venstresiden. Brasilianeren forsøkte seg med et frekt skudd i korthjørnet, og tok Fabianski fullstendig på senga.

Ballen sneik seg inn i keeperhjørnet; 2-1 til hjemmelaget!

West Ham så sluttkjørte ut, men den berømte spikeren i kista kom i det 69. spilleminuttet da Jesus-vikar Eddie Nketiah vartet opp med en strålende kroppsfinte og skaffet seg tid og rom inne i feltet.

Med en rapp avslutning banken spissen inn 3-1 i det lengste hjørnet, og sikret dermed seieren for Arsenal.

Mikel Arteta og co forblir derfor på toppen av tabellen og vil - uansett utfall i andre kamper - forbli der til over nyttår.

Nå er det bare å fokusere på neste oppgave på nyttårsaften. Da møter vi Brighton, borte, som har vist seg å være en tøff nøtt for Arsenal de siste årene. Bare to ganger på de ti siste forsøkene har Arsenal klart å vinne mot laget fra sørkysten.