En målestokk for Emery

Av: Trond Sæten 30.10.18

Det har gått på skinner for Arsenal en lengre periode. På lørdag står ubeseirede Liverpool på motsatt banehalvdel. Vi har med andre ord et forrykende oppgjør foran oss.

Det begynte med to tap for Unai Emery når sesongen ble sparket i gang i august.

Regjerende mester Manchester City ble for sterke på Emirates da Sterling og Bernardo sørget for to fulltreffere favør gjestene. Allerede i kampen mot Chelsea i runden etter så det bedre ute. Når Arsenal gjestet Stamforf Bridge var Chelsea oppe i en 2-0 ledelse etter halvspilt første omgang, men Mhkitaryan og Iwobi sørget for balanse i regnskapet før pause. Sjansen for poeng på brua var til stedet, men Alonso sørget for at poengene ble i Vest-London minutter før full tid.

Siden har det vært full flyt for Emery og hans utvalgte. Fram til søndag var det elleve seiere på rad, og man begynte å spekulere på ny rekord for Arsenals del. Crystal Palace ville det dog annerledes og lagene måtte dele potten søndags ettermiddag.

Det gjør at Arsenal etter runde 10 står med 7-1-2 i resultatprotokollen. Med 22 poeng befinner man seg nå på en fjerdeplass – fire poeng etter City og Liverpool i tet, og to etter Chelsea.

Selv om man før søndagen har hatt syv seiere på rad, så har ikke spillet hele tiden vært vakkert å se på – og dette mot lag som Cardiff, Newcastle, Vorskla og Watford. De fire nevnte i all ære, men man hadde vel kanskje forventet litt mer kontroll på kampene?

I de fleste kampene har Arsenal ikke møtt opp i første omgang, men gjort taktiske endringer før siste 45 og dratt i land en seier. Spesielt defensivt har det vært noe turbulent til tider der motstander flere ganger har fått det litt for enkelt i oppgaven sin ved å skape trøbbel for de som gjør jobben bakover på banen – og når motstander førstkommende lørdag er Liverpool, kan man fort bli en anelse bekymret.

For når Liverpool kommer på besøk er de anført av en farlig trio framover på banen med Mane, Salah og Firmino. Da er det ikke rom for svikt i konsentrasjon eller hodeløse taklinger, slik Mustafi serverte søndags ettermiddag på Selhurst Park. Da blir Arsenal straffet kjapt. Liverpool er så langt ubeseiret i hjemlig serie med 8-2-0, har puttet gjennomsnittlig to nettkjenninger per kamp og har kun sluppet inn fire. Det er dermed et lag som er sterkt sammensveiset i begge ender der man også i løpet av året har investert i van Dijk og Alisson som har forsterket de bakre rekker.

Det blir med andre ord en solid test for Unai Emery etter en periode med gode resultater – en slags målestokk.

Arsenal hamler greit om mot lag under på tabellen, men hva med de over? Ser vi til statistikken er også den dyster for Arsenal foran lørdags kvelden. På de ti siste oppgjørene i Premier League har Arsenal klart å vinne to ganger – sist våren 2015. Fire kamper er endt uavgjorte mens Liverpool har vunnet resterende.

På de ti kampene har Liverpool maktet å score 27 mål – gjennomsnittlig 2,7 per kamp, mens Arsenal kun har klart 14 respektive 1,4. Det tegner et bilde av at det har vært for dårlig defensivt og at offensiven har hakket. Likevel må en ha i bakhodet at dette er under Arsène Wengers tid i Arsenal, og at ting har endret seg kraftig etter det med tanke på spillere og taktikk. Vi må likevel også påpeke at Arsenal har sluppet inn flest av dagens topp seks lag med sine 13. Rett etter følger Bournemouth med 12, mens resterende fire lag ikke har sluppet inn tosifret.

Av de fem som står oppført under skadet, tilhører samtlige forsvaret. Det største savnet har kanskje vært Laurent Koscielny – en spiller vi har satt vår lit til i flere sesonger. Rob Holding har til nå fått sjansen de siste kampene og tatt den med bravur. Hans kollega i midtforsvaret har ikke vært like heldig. Shkodran Mustafi har gjort en middels leveranse av prestasjoner. Taklingen som forærte Palace deres første straffe er et godt eksempel. Sokratis er heldgvis blitt tilgjengelig igjen etter skade og blir fort et alternativ som kan gå foran nevnte Mustafi, selv om det er hans første sesong i England.

Foran på banen har kvartetten Özil, Lacazette, Aubameyang og Iwobi hatt mye moro, og gutta smiler og er i godt humør når de spiller. Et viktig tegn i tiden. Så langt har man nettet 24 og er blant de tre målfarligste i øverste divisjon. Dette samarbeidet håper vi også finner sted på Emirates lørdags ettermiddag. Det styrker sjansen til poeng om ikke annet.

Det har vært målrike oppgjør mellom disse to lagene, og mye tilsier at det kommende oppgjøret ikke blir å vike unna.

Fint å vite er at den eneste gangen Unai Emery og Jürgen Klopp har møttes i en manager-duell, gikk førstnevnte seirende ut og sikret Sevilla sin tredje strake Europa League-tittel.

Det er en start!

COME ON ARSENAL!