Oppsummering av sesongen 2017/18

Av: Trond Sæten 15.06.18

Nok en sesong er forbi for Arsenal – nå skal det oppsummeres – og vi har fått Dag Solheim med på laget!

Store forandringer har skjedd i løpet av sesongen – ikke bare i form av spillerkjøp, men også på den rent administrative siden og ikke minst på managersiden.

Arsene Wenger takker for seg etter 22 minnerike år i Nord-London og dermed har det trått til en ny mann inn i garderobene på Emirates.

Arvtakeren er Unai Emery – med fortid i bla. Sevilla, der han tok tre strake Europa League-titler, og hardtsatsende PSG. Er det rett mann for jobben? Hva vil han innføre i Arsenal?

Ikke et år uten nye fjes på banen – hvordan har nysigneringene prestert? Hvem har vært de beste spillerne for Arsenal denne sesongen og hvem har skuffet mest?

Hvem vinner VM?

Dette og mer til i følgende lesning der Dag Solheim har tatt seg tiden til å oppsummere med oss – god lesning og god helg!

1.Arsene Wenger gjør sin dårligste sesong med Arsenal siden han kom til balløya i 1996 – 6. plass i ligaen, uttog i Europa League mot Atletico Madrid, exit i FA-cupen borte mot Nottingham Forest og ydmyket i Ligacup-finalen med 3-0 tap for Manchester City. Hva er dine umiddelbare tanker når sesongen er ferdig?

Dag: At vi er utrolig bortskjemte. Wengers siste sesong endte på Wembley og med tap i semifinalen i Europa League for et lag som har tilhørt den ypperste toppen av europeisk fotball i flere år. Jeg er så gammel at jeg husker sesonger hvor vi ville jublet for det. Tapet for den gamle toppklubben Forest var selvfølgelig skuffende, og vi burde vært med å kjempet helt inn om en plass i topp fire.

2.Det har skjedd mye i Arsenal siden forrige sommer – først og fremst er det klart at Arsène Wenger har gitt stafettpinnen videre og gir seg i Nord-London. Hvordan vil du oppsummere hans tid i Arsenal og hvordan syns du avskjeden til franskmannen var?

Dag: Heldigvis så fikk han en verdig avskjed både fra egne supportere og fra motstanderne. Seansen på Old Trafford var rørende, de tre største rivalene Sir Alex, Wenger og Mourinho. Franskmannens tid i Arsenal har vært uvirkelig, han har vunnet ligaen og FA Cupen like mange ganger som Spurs har gjort siden klubben ble stiftet i 1882, det sier vel alt! Hadde han ikke regjert samtidig med Ferguson så ville antall trofeer vært enda høyere. Ingen over, ingen ved siden i Arsenal.

3.Den nye manageren til Arsenal FC staves Unai Emery. Spanjolen har blant annet vunnet Europa League sammenhengene tre ganger med Sevilla og raket også til seg det som fantes av trofeer i PSG i Frankrike, men kom til kort i Champions League – noe som også forseglet skjebnen i Paris. Hvilken tanker har du om den nyutnevnte manageren – var det et «trygt» valg med tanke på at Mikel Arteta var heftig ryktet til jobben, eller frykter du nå at Arsenal havner i den «manager-karusellen» vi ser i fotballverden i dag?

Dag: Jeg håper hans erfaring skaper stabilitet og at vi supportere og klubben er tålmodige, man bygger ikke et vinnerlag over natten. Konkurransen i Premier League er utrolig tøff og det er ingen ting som tyder på at de som havnet foran oss på tabellen blir dårligere. Valget av en manager med erfaring gledet meg stort, jeg hadde ikke sans for det jeg i en kort periode var Arteta, du trenger erfaring som sjef på dette nivået.

4.Arsenal har vel sett hva som skjedde i Manchester United den dagen Alex Ferguson ga seg, og har prøvd å unngå samme situasjon med å være bedre forberedt – derfor er det også skjedd ting i den administrative delen av Arsenal ved å blant annet ansette Raul Sanllehi med fortid i Barcelona som sportssjef samt Sven Mislintat fra Dortmund som utviklingssjef. Hva tror du de nye herrene får til i Nord-London og er Arsenal godt forberedt på det som en dag måtte skje – at Wenger fant ut at nok er nok?

Dag: Det viser at Arsenal ser til europeiske klubber som har lykkes, impulsene til Wenger revolusjonerte engelsk fotball og disse ansettelsene vitner om at klubben er fremtidsrettet. Nye impulser er viktig, alle svar finnes ikke i egne rekker. Klubben vil nå bli ledet av en «firerbande», med Emery, Ivan Gazidis (chief executive), Sven Mislintat (head of recruitment) og Raul Sanllehi (head of football relations), der vil vi klart skille oss fra våre konkurrenter, veldig spennende rett og slett.

Jeg tror helt sikkert at klubben var forberedt på Wengers avgang, men hvem som er tilgjengelige og hvem som vil er ikke alltid lett å forutbestemme.

5.Tilbake til Emery – hvordan fotball får publikum beskue på Emirates fra høsten av? Hvem velger han som ny kaptein og hvordan formasjon blir han å bruke?

Dag: Vi får garantert se en offensiv fotball, han har jo sagt at han ønsker å spille som Manchester City, ha my ball og være ekstremt gode i presset når man ikke har ball. Hentingen av spillere er jo bare så vidt begynt, men det kan fort bli at vi har en sveitsisk kaptein neste sesong. Stephan Lichtsteiner har erfaring, lederegenskaper og autoritet.

6.Unai Emery har en formidabel jobb foran seg – av topp seks lagene var det Arsenal som slapp inn desidert flest og man tok ikke poeng på bortebane i 2018 før siste seriekamp borte mot Huddersfield da Aubameyang prikket inn kampens eneste scoring. Nå står Emery foran sitt første overgangsvindu ansatt i Arsenal – lokkemiddelet Champions League er utenfor rekkevidde og lommeboken er ikke like dyp som i feks. PSG – hva må Emery ta tak i, hvor må det forsterkes i løpet av sommeren og hvem er disse spillerne som kan forsterke Arsenal mener du?

Dag: Hvem er alltid vanskelig å si og det avhenger av penger, men vi må ha ny keeper, en ny stopper og en skikkelig kriger på midten. Den kreative delen av midtbanen kan også gjerne styrkes. Felles for alle må være at de er lederskikkelser. Med begrensede midler er det viktig å handle klokt. Det er han jo i gang med.

7.Fjorårets innkjøp var Sead Kolasinac fra Schalke 04 som bla. kom inn på årets lag i Bundesliga og Alexandre Lacazette som har vært linket til Arsenal i flere år. I vinter kom Pierre Emerick Aubameyang, Henrikh Mhkitaryan og Konstantinos Mavropanos – der sistnevnte er ment for fremtiden. Hvordan syns du nysigneringene klarte seg i sesongen som gikk?

Dag: Tar du de nye som gruppe så var det veldig ujevnt, Aubameyang er en klassespiller og har levert, veldig synd at han ikke fikk bidra i Europa League. Både Mhkitaryan og Lacazette må opp et par hakk, jeg er faktiske usikker på om de er gode nok. Kolasinac var et friskt puss i starten på sesongen men greide ikke å leve opp til det. Mayropanos skal jeg gi et par år før jeg sier noe.

8.Alexis Sanchez’ og Mesut Özils fremtid var hyppig diskutert blant supportere og i media, og situasjonen ble løst i januar da Sanchez og Mhkitaryan byttet klubb mens Özil skrev under ny kontrakt med Arsenal. Hva syns du om løsningen man kom fram til?

Dag: Spillere med Alexis holdninger er det greit å bli kvitt, når en spiller vil bort for enhver pris så var det godt å bli kvitt han. God på sitt beste men noen ganger med et kroppsspråk til å spy av.

Blir spennende å se med Özil nå, men glad man kom til enighet om ny kontrakt.

9.Arsenal har en meget komputabel angreps kvartett foran sesongen – Aubameyang, Lacazette, Mhkitaryan og Özil. Hvordan løser Emery dette, spesielt med tanke på de to førstnevnte?

Dag: Akkurat det blir det spennende å se, men såpass mener jeg vi må ha i en lang sesong. Så får vi se om det dukker opp flere offensive spillere og ikke minst hvordan Emery vil bruke dem sammen.

10.På tale om spillere – Jack Wilshere er i følge hans kontrakt ferdig i Arsenal når vi skriver 30. juni 2018. Jack har vært i Arsenal-systemet siden 9-årsalderen, men skader har ødelagt mye de siste sesongene – har han en rolle i Emerys Arsenal eller er han ferdig? Syns du det samtidig er rett at han ble vraket fra Englands VM-tropp?

Dag: Tror det er bra både for Arsenal og Jack at han ikke skal tilmVM, han er selvfølgelig skuffet men det kan være det som redder en videre karriere. Jeg ser gjerne Wilshere i Arsenal drakt i mange år til.

11.En annen spiller det har vært mye prat om er Granit Xhaka – finner vi han i Emerys start oppstilling neste sesong?

Dag: Veldig usikker på om Xhaka er god nok til å løfte Arsenal, tror vi trenger en enda bedre spiller i hans rolle. Stoler på at vår nye manager vet å håndtere den situasjonen i forhold til god nok eller ikke.

12.Om man ser bakover i rekke til den yngre garde – er det noen der som kan overraske neste år eller ta store steg?

Dag: Eddie Nketiah er utrolig spennende, Maitland-Niles vil garantert ta nye steg, det samme gjelder Reiss Nelson. Felles for alle unge er at nåløyet er utrolig trangt.

13.Hvilke tre spillere har prestert best denne sesongen respektive dårligst, og hvorfor?

Dag: Monreal er den som har overrasket meg mest og han har hatt en god sesong, er svak for Ramsey og han imponerer med å alltid komme tilbake når skadene setter han på sidelinja. Özil har mer å gå på men leverer på et veldig høyt nivå på sitt beste. Bellerin synes jeg har tatt et par steg i feil retning, Peter Cech har ikke hatt noen stor sesong og jeg tviler sterkt på om Iwobi blir god nok.

14.Hvilken spiller har overrasket mest og hvem har skuffet mest?

Dag: Som nevnt Monreal på den positive siden, og Alexis har skuffet meg mest med sine egoistiske holdninger.

15.Hvilken kamp går under kategorien «sesongens lyspunkt» og hvilken kamp havner under «den glemmer vi fort»?

Dag: Kampene mot Milan og spesielt 2-0 seieren på bortebane var et høydepunkt. 3-1 tapet for Swansea var pinlig, det samme var hjemmekampen mot Østersund.

16.Hvilken spiller og unge spiller syns du var best i Premier League denne sesongen?

Dag: Salah har hatt en fantastisk sesong for Liverpool men han har hatt tøff konkurranse både fra De Bruyne og Silva. Blant de mange gode unge spillerne synes jeg Leroy Sanne har hatt en stor sesong.

17.Sett opp sesongens lag i Premier League – valgfri formasjon + innbyttere.

4-3-3

David de Gea

Kyle Walker - Jan Vertonghen - Nicolas Otamendi - Andy Robertson

David Silva - Kevin De Bruyne - Christian Eriksen

Harry Kane - Mohamed Salah - Sergio Aguero

 

Ederson Moraes

Marcos Alonso

Dele Ali

Leroy Sane

Harry Kane

Kurt Zouma

Nacho Monreal

James Tomkins

Eden Hazard

18.Hvem scoret årets mål?

Dag: Wayne Rooney mot West Ham

19.Hvem tror du gjør sommerens beste transfervindu?

Dag: Jeg håper og tror det blir Arsenal

20.Og helt til slutt – hvem vinner VM?

Dag: jeg håper på England eller Danmark, men tror faktisk at det blir Argentina.

KEEP IT GOONERISH!