Grazie mille maestro!

Av: Joakim Rødven 01.01.18

Etter en nesten 20 års konsert med mye appassionato og noen unoter, er Mozarts siste symfoni omsider ferdigspilt.

"Rosicky... Oh what a goal! There won't be many better than that in the world cup! This is what Arsenal fans can look forward to next season."

Det er nok mitt beste minne av Tomas «Mozart» Rosicky i hans Arsenal-karriere. Tre uker etter at han signerte for The Gunners stilte han til dyst for Tsjekkia i VM i Tyskland. Ti minutter før pause hamret han inn 2-0 fra 30 meters hold i åpningskampen mot USA.

På det tidspunktet hadde han ennå ikke tatt på seg en Arsena-trøye, men allerede var han en kulthelt.

Karrieren hans i Arsenal var lang. Fra mai 2006 til 30. juni 2016 var han en elsket karakter blant fansen, selv om hans opphold i London på ingen måte var preget av stormende suksess. 

I løpet av de ti årene han var hos oss fikk han totalt 246 kampar og scoret 28 mål. Det mest minneverdige målet kom trolig mot Tottenham i Arsenals 1-0-seier på WHL 17. mars 2014.

Mye av tiden var preget av mystiske skader, mange operasjoner og utallige tilbakefall. Dette gjorde at han aldri helt klarte å få ut sitt sanne potensiale i Nord-London.

Samtidig befestet han hele tiden sin høye status blant fansen ved å f.eks svare «Tottenham» på spørsmål om hva han likte minst med London.

Etter at kontrakten hans gikk ut sommeren 2016, ble det klart 30. august at han ville returnere til sin gamle klubb Sparta Prague i Tsjekkia. I hans første sesong ble det 12 opptredener og scoret et mål.

Den 20. desember kom derimot beskjeden som har ligget i luften i lang tid for 37-åringen: nå er det slutt.

På en pressekonferanse fortalte den ferske fotballpensjonisten at han har hatt en nøye vurdering med seg selv, og at han innser at han ikke lenger klarer å holde kroppen i gang på det nivået som profesjonelle fotball krever.

I tillegg til å takke Sparta for å ha troen på ham som unggutt, hadde han en emosjonell hilsen til klubben hvor han tilbrakte mesteparten av sin utlandskarriere:

– For aller siste gang ønsker jeg å benytte anledningen til å takke alle i Arsenal Football Club. For meg er dette en fantastisk klubb og det har alltid vært en ære for meg å spille for Arsenal. Jeg hadde alltid et spesielt bånd til fansen. Hver gang jeg spilte visste de at jeg spilte for drakten. Jeg spilte alltid for drakten fordi det var en stor ære å representere en så stor klubb som Arsenal. En ting er sikkert, jeg vil for alltid være en Gunner, sier han til Arsenal.com.

I desember har Sparta og den Tsjekkiske ligaen hatt juleferie. Når den elegante midtbanespilleren telte opp knappene i julen ble han enig med seg selv at han ikke hadde motivasjonen til å fortsette etter nyttår.

Denne våren blir dermed spilt uten mannen med 105 landskamper for det tsjekkiske landslaget. 

En legende takker av. Takk for alt, Super Tom. You will be missed.

VCC.