Før kampen: Everton (B)

Av: Jostein Solstad 21.10.17

To lag på desperat poengjakt møtes søndag i det som fort kan bety kroken på døra for en av lagenes manager.

Arsenal

Etter det forsmedelige tapet mot Watford så var det duket for Europa League kamp mot Røde Stjerne på torsdag. En fantastisk scoring av Giroud anført av et glimrende angrep i forkant resulterte i 1-0 seier, og full pott etter tre kamper. Avansementet i en svak gruppe er nesten i boks, og det skal mye til for at gruppeseieren ikke blir vår.

Men prestasjonen i Beograd var til tider skremmende. Første omgang er noe av det tammeste jeg har sett av en europeisk fotballkamp noen gang, og det lugger virkelig av Arsenal om dagen. Greit at det stilles B preget, og jeg legger ikke for mye i prestasjonen der nede, men tendensen vi har sett i lang tid nå viser at noe er galt.

Mot Watford skjedde det som har skjedd mange ganger før. Laget rakner, og mangler totalt karakter. Veldig skuffende, trist, og ikke minst irriterende. Ligagullet er det bare å glemme, og jeg tror at topp 4 blir tøft. Men ingenting blir så fort historie som en fotballkamp, og søndag er allerede en ny mulighet til å ta opp hansken og dele ut juling til Koeman sine menn.

Alexis, Koscielny og Ramsey skal ifølge Wenger alle være klare til kamp. Førstnevnte vil jo tydeligvis ikke være i klubben, så det er ikke overaskende om Wenger benker han. Ramsey og Koscielny har begge vært ute en periode, og Wenger pleier å være forsiktig med å ta spillere tilbake for tidlig. Men denne kampen er livsviktig, så desperasjonen kan overskride fornuften.

For dette her er en cupfinale. Everton har sett fryktelig svake ut denne sesongen, og er et lag i oppløsning. Ronald Koeman slaktes av pressen, og er under hardt press. Han bør få et resultat mot Arsenal for å ha jobb den neste uken. Wenger er også under et voldsomt press, og må ta tre poeng for at det ikke skal bli ville tilstander blant Arsenal fans verden over.

Det blir spennende med kamp, men jeg vet ikke om jeg gleder meg eller gruer meg. Forhåpentligvis har Wenger et ess i ermet som overasker og henter poengene hjem til London.

 

Lagets form (5 siste)

Røde Stjerne – Arsenal 0-2

Watford – Arsenal 2-1

Arsenal – Brighton 2-0

Bate Borisov – Arsenal 2-4

Arsenal – West Brom 2-0

 

Skader/suspensjoner

Ospina, Mustafi, Cazorla, Chambers og Danny Welbeck er alle skadet, og ingen av dem blir derfor involvert mot Everton.

 

Laget

Cech vokter målet, og redder trolig ikke straffe dersom vi får det imot oss. Tsjekkeren har ikke reddet noen av de 12 straffesparkene han har møtt som Arsenal keeper.

I backtreeren så er Monreal bankers. På de to andre plassene så spiller nok kaptein Per, og forhåpentligvis Koscielny. Rob Holding er førstereserve bak den trioen. Vingbackene er de eneste som er enkelt å spå hver eneste kamp, det blir Kolasinac og Bellerin.

Sentralt på midten spiller synderen som ikke markerte Cleverley forrige lørdag på seiersmålet, Granit Xhaka. Hvem han får med seg er umulig å si. Det kan bli Elneny, Wilshere, Coquelin eller Ramsey. Jeg håper Wilshere, men det blir garantert den vi minst tror det blir. Wenger er glad i å gjøre ting på sin egen måte.

En umotivert Alexis starter nok på venstrekant. Lacazette tar midtspissplassen, spørsmålet er om Özil ble benket sist grunnet at han ikke var helt «fit», eller at det er andre ting som lurer i kulissene. Om det er noe sannhet i United ryktene, kommer han ikke til å starte en kamp resten av sesongen. Jeg tipper Iwobi starter, men håper at Özil, Lacazette og Sanchez snart får starte en kamp sammen.

 

Mulig Arsenal 11er – 3-4-3

Cech, Koscielny – Mertesacker – Monreal, Bellerin – Ramsey – Xhaka – Kolasinac, Iwobi – Lacazette – Alexis.

Innbyttere

Macey, Holding, Elneny, Wilshere, Özil, Walcott, Giroud

 

Everton

Laget som «alle» i hele verden tippet på 7. plass i årets Premier League har vært den største skuffelsen av dem alle. Med kun to seiere og fem scorede mål på åtte kamper så ligger laget plassert på en 16. plass.

Everton er en av klubbene som har sagt at de vil ta opp kampen med de andre topp 4 klubbene, men denne sesongen har de sett mer ut som er Championship lag enn et lag med ambisjoner om Europacup spill.

Mannen som får skylden for det hele er Ronald Koeman. Nederlenderen som før sesongen ble hyllet for de tilsynelatende gode signeringene i sommer blir nå kritisert for å ha kjøpt feil type spillere. De har ikke lyktes med å erstatte Romelu Lukaku, tross kulthelten Wayne Rooney sin hjemkomst.

Etter 2-1 tapet for Lyon i Europa League er Everton i likhet med Arsenal desperate etter et resultat. Et tap kan fort være den utløsende faktoren til at Ronald Koeman må ut å søke jobb mandag. Så kynisk er denne bransjen.

 

Lagets form (5 siste)

Everton – Lyon 1-2

Brighton – Everton 1-1

Everton – Burnley 0-1

Everton – Apollon 2-2

Everton – Bournemouth 2-1

 

Skader/suspensjoner

Bolaise, Funes-Mori, Coleman og Barkley er ute med skader.

 

Mulig Everton 11er – 4-2-3-1

Pickford, Holgate – Keane – Williams – Baines, Davies – Gueye, Lookman – Rooney – Sigurdsson, Calvert-Lewin

 

Forventninger til kamp

Jeg forventer en kamp som er preget av mye nerver, og to lag som er ekstremt fokuserte på å unngå tap. Et tap for begge lagene er katastrofe, og begge må vinne. For den nøytrale tilskuer er egentlig det en gave, ettersom ingen av lagene kan slå seg til ro med 0-0.

En start der lagene vil være forsiktige virker logisk. Jeg ser for meg stillingskrig, med en tilfeldighet som gir den første scoringen. Om det kommer en scoring tidlig så kan oppgjøret virkelig ta fyr. Tradisjonelt sett er kampene mellom Everton og Arsenal oppgjør det lukter mål av, og ikke minst dramatikk.

Everton har vært så svake at jeg ikke kan skjønne at vi ikke skal klare å vinne, men Arsenal har også vært underpresterende. Det er jo også fryktelig typisk dersom Rooney skal gjøre som han vanligvis gjør, score mot Arsenal. Da kan fort Everton vinne kampen, og snu opp ned på sesongen. Jeg er spent, og gruer/gleder meg.

 

Kampfakta

*Arsenal har ikke vunnet på sine seks siste besøk på Goodison Park.

*I tre av fire av de siste oppgjørene mellom disse lagene har det blitt utdelt røde kort.

*Everton har sin verste sesongstart siden 2008/09 sesongen da de også hadde 8 poeng etter åtte spilte kamper.

 

TV

Kampen vises på TV 2 Sport Premium.

Avspark er kl. 14.30.