Redaksjonen oppsummerer sesongen 2016/17

Av: Jostein Solstad 16.06.17

…Og det er en del å ta tak i!

Sesongen 2016/16 er nedskrevet historiebøkene. For Arsène Wengers del ble det han første med Arsenal der topp fire glipper. I Champions League røk man også ut i kjent stil mot det tyske maskineriet Bayern München. Helt til topps kom man i FA-cup finalen når man regelrett vant fortjent 2-1 over et Chelsea-lag som virket slitent.

Hvordan har sesongen vært sett med Arsenal-øyne? Hvordan håndterte klubben situasjonen med Wenger og hva syns man om at franskmannen blir i to år til? Hva skjer med Sanchez og Özil? Hvordan presterte nykommerne? Hva burde handles inn i sommer og hva må gjøres annerledes til neste sesong?

Alt dette og litt til når redaksjonen oppsummerer sesongen som gikk.

God lesning og god helg!

1.Ute av topp fire for første gang under Wenger, parkert med 10-2 sammenlagt mot Bayern i Champions League, ute av Carling cupen før nyttår – og seierherrer i FA-cupen mot ligamester Chelsea. Ja… Førsteinntrykk av sesongen?

Joakim: FA-cupen var et plaster på såret, men bortsett fra det var det en heller trist sesong. I august i fjor var det store spørsmålet: «hvem av de virkelig store managerne ville feile i år?». Svaret ble dessverre Wenger, og vi må en aldri så sjelden gang spille torsdager i Europa. Selv om man skulle ønske at ting gikk bedre, må vi akseptere én dårlig sesong blant 20. Kanskje det er sparket bak vi virkelig trenger for å strekke oss lenger?

Nicolay: Kjedelig å havne utenfor topp 4, men gøy med måten vi vant FA-cupen på. Champions League ble bare flaut til slutt, og ligaen også. Vi kunne og burde ha kjempet om ligagull, men det var vi milevis unna. FA-cupen reddet sesongen litt, så en helt kurant sesong.

Jonas: Det er ikke godt nok. Enkelt og greit. Det holder ikke lenger å kun vinne FA-cupen.

2.En av sesongens store snakkiser for Arsenals del er Arsene Wengers være eller ikke være. Hvordan syns du klubben håndterte hele hysteriet? Var det rett med ventingen og usikkerheten, eller burde dette vært klart tidligere?

Joakim: Hva som foregår på styremøtene blir selvsagt bare spekulativt, men om Wenger er rett mann i dag, så var han det helt sikkert i august i fjor også. Både overfor spillerne, fansen og klubben hadde alle vært tjente med å ha dette avklart for lenge siden. At både klubb og manager ventet helt til etter FA-cupen til å offentliggjøre utfallet er, etter min mening, veldig svakt håndtert.

Nicolay: Det burde helt klart vært avgjort tidligere. Usikkerheten felte oss denne gangen. Vi har alltid vært nære å havne utenfor topp 4, men har alltid reddet det på slutten. Det som jeg tror gjorde at vi ikke klarte det denne gangen var nettopp denne usikkerheten.

Jonas: Det burde blitt annonsert mye tidligere. Det skapte bare usikkerhet og rot i klubben. Men med den dårlige tiden vi var inne i, var det vel vanskelig for klubben å finne en riktig tid å fortelle nyheten på.

3.Med fasit i hånden, så skrev franskmannen under en ny kontrakt som binder han til Nord-London til 2019. Synspunkter?

Joakim: Har absolutt ingen problemer med det. Selv om Wenger er sta, har han gjort uendelig mye for klubben. Det har bare blitt noen cuptrofeer de siste 10-12 årene, men når han har levert en «svak» sesong må man få sjansen til å rette opp det. Lykkes han ikke i å gjeninnta posisjonen sin blant topplagene er det kanskje på tide å prøve noe nytt.

Nicolay: Jeg syntes egentlig det er helt greit. Jeg hadde håpet litt på et bytte, men Wenger har ledet klubben ut av vanskelige situasjoner før, så jeg håper han klarer det igjen. Jeg håper han nå fullfører 2-års kontrakten, så at han gir seg og får en verdig avskjed.

Jonas: Hadde hatt lyst på noe annet, men det var som forventet. Nå får vi bare innrette oss i det og støtte laget neste sesong.

4.Ved siden av Wengers sak, har det vært engelsk tabloid-godis rundt Alexis Sanchez og Mesut Özil. Situasjonen er i skrivende stund ennå ikke løst – hva tror du er status når sirkuset sparkes i gang igjen når høsten melder sin ankomst?

Joakim: Jeg vil anta at Wengers hovedoppgave de neste ukene og månedene er å sørge for at Arsenal er enda mer konkurransedyktige i 2017/18 enn i forrige sesong. Dette innebærer naturligvis å beholde de beste spillerne; derav beholde Alexis og Özil. Med mindre Wenger klarer å lokke noen som er tilsvarende gode til Arsenal, tror jeg begge blir.

Nicolay: Jeg håper begge blir, men det tviler jeg på. Jeg er 99 % sikker på at Sanchez går, enten til City eller Bayern. Jeg tror kanskje Özil blir, men også der er jeg usikker.

Jonas: Jeg greier ikke å se for meg at Alexis skulle bli, men med Øzil er det ikke så mange klubber som er interesserte så han tror jeg blir minst en sesong til.

5.Sesongen i England 2016/17 – hva huskes den best for når det gjelder både Arsenal og rent allment for resten av lagene?

Joakim: Sett med Arsenal-øyne huskes 2016/17 naturligvis for skuffelsen over 5.-plassen. Men med et positivt blikk var det også året da Arsenal – og Arsene Wenger – ble historiske med flest FA-cuptitler enn noen andre. Det er en sterk bragd, tross alt. Generelt sett vil nok Chelsea’s enorme dominans bli husket; året da en trebackslinje endelig lyktes for et lag.

Nicolay: Den dårlige stemningen etter årsskifte. Den ødela mye av min glede for sesongen. FA-cup gullet, og 6-0 seieren mot Ludogorets var helt spesielt.

Jonas: Det samme gamle med Arsenal. Litt overraskende at vi ikke fikk Champions League. Ellers var det vel en sesong vi har sett før. Topplagene i toppen og bunnlagene i bånn. Kjedelig at Spurs gjør det bra.

6.Topp tre spillere for Arsenal og begrunnelse.

Joakim: 1. Alexis Sanchez – Uten tvil en klassespiller som viser det engasjementet vinnerskaller skal vise. 72 mål på tre sesonger er rett og slett fenomenalt. Håper bare kontrakten blir forlenget i sommer.

  1. Mesut Özil – En sesong i bølgedaler, men hadde noen prestasjoner helt, helt på øverste hylle. Som hos Alexis, håper jeg kontrakten blir forlenget i sommer.
  2. Olivier Giroud – Kunne ha tatt med Koscielny her, men syns Giroud har vært fantastisk i år. Leverte noen ypperligere kamper – blant annet mot Crystal Palace hvor han scoret et eventyrlig mål.

Nicolay: 3. Laurent Koscielny. Er sjef i midtforsvaret. På sitt beste er han topp 6 stoppere i verden. Litt skadet, og har noen hodemist, men jevnt over har franskmannen vært glimrende.

  1. Mesut Özil. Han får voldsomt med kritikk, altfor mye uberettiget. Han skaper sjanser hver eneste kamp, viser tekniske ferdigheter i verdensklasse, og har vist at han også kan score mål. En fantastisk spiller, som vi må gjøre alt for å beholde.
  2. Alexis Sanchez. Vanskelig å være uenig her. Han scorer, assisterer, skaper og løper. Den viktigste signeringen vi kan gjøre i sommer er å beholde Alexis. Han er rett og slett pur verdensklasse.

Jonas: Alexis: Vår klart beste spiller. Trenger ingen forklaring.

Koscielny: Er vår forsvarsbauta, og veldig betryggende at han har skrevet under en ny kontrakt. Rask, duellsterk og god pasningsfot. En stopper i verdensklasse.

Øzil: Tyskeren dominerer ikke nok i storkamper til at jeg setter han helt på topp. Er briliant til tider. Målet mot Ludogorets var en perle.

7.Tre på bunnen og begrunnelse.

Joakim: 1. Mathieu Debuchy – Mer uheldig enn svak, men når han for en gangs skyld fikk sjansen, skadet han seg tidlig i 1.omgang. Tror både han og Arsenal er tjente med å avslutte samarbeidet i sommer.

  1. Kieran Gibbs – Mener han er langt unna å være en god nok back for et topp fire-lag. Overbeviste heller ikke når han fikk tillit foran Monreal.
  2. Carl Jenkinson – Milevis unna, og forsvinner trolig i sommer enten på lån eller permanent.

Nicolay: 3. Hector Bellerin. Han kom seg voldsomt utover 2017, men er skuffet over kvalitet på innlegg særlig, og mye defensivt. Syntes ikke han klarte å følge opp den gode sesongen året før. Men er jo en klassespiller, men hadde forventet mer.

  1. Mohamed Elneny. Jeg digger spillertypen til Elneny, og han har et stort potensial. Men i år har han verken fått sjanser, eller prestert. Skuffende for en spiller jeg mener kan bidra.
  2. Francis Coquelin. Vært svak hele sesongen. Sammen med Cazorla er han meget god, men med spanjolen ute ble det tøft for Coquelin å følge opp de to foregående sesongene.

Jonas: Jenkinson: Aldri helt skjønt hvorfor vi kjøpte han. Ikke god nok for Arsenal, dessverre.

Sanogo: Samme som med Jenkinson. Aldri vist noe som skulle tilsi at han skulle kunne spille i Premier League. Klomsete, lite fotballforståelse og dårlig teknisk.

Debuchy: Egentlig en spiller jeg liker, og han har ikke gjort seg bort når han har fått sjansen. Men når du spiller en kamp for Arsenal denne sesongen, da er du kanskje ikke god nok.

8.Spilleren som overrasket mest og hvorfor?

Joakim: Uten tvil Rob Holding. Kostet Arsenal drøye £2 millioner, men leverte på svært høyt nivå med én gang. Det er en meget imponerende bragd fra en spiller som rykket til League One med Bolton sesongen før han kom til London.

Nicolay: Rob Holding: Hadde ikke trodd en unggutt fra Bolton skulle komme inn å spille for Arsenal, men Holding har vist hva som bor i han. Han er tilnærmet komplett som midtstopper, og bør være i startoppstillingen da neste sesong sparkes i gang.

Jonas: Rob Holding: Denne karen er en kommende Arsenal-kaptein, forhåpentligvis. For et skup dette var av Wenger og co. Det som har overrasket meg mest er at han er så rolig med ball, han spiller med selvtillit og er god i duellspillet. Hadde Costa i lomma si under FA-cupen. Må få mer spilletid neste år.

9.Spilleren som skuffet mest og hvorfor?

Joakim: Lucas Perez er en het kandidat på grunn av begrenset spilletid. Skhodran Mustafi og Granit Xhaka kan også nevnes med på tanke på prislapp i forhold til prestasjoner. Alex Iwobi klarte heller ikke å følge opp fjorårets kometsesong. Mener også at man kan få mer ut av Theo Walcott.

Nicolay: Francis Coquelin. Coquelin har vært så god de to siste sesongene, men denne sesongen har alle manglene hans kommet frem. Fryktelig skuffet over en spillertype som egentlig er god å ha.

Jonas: Her er det flere jeg kunne nevnt, men velger å gå for Ramsey. Hvor har det blitt av den spilleren han var i 14/15-sesongen? Virker som han blir preget av presset som følger med å spille i Arsenal. Flink til å komme i gode scoringsmuligheter, men omsetter de sjelden. Fikk riktignok en liten oppsving på slutten, og ser bra ut med Xhaka sentralt i banen. Forhåpentligvis blir det bra også neste sesong, men jeg blir ikke veldig lei meg om vi erstatter Ramsey med noe nytt.

10.Øyeblikket fra sesongen vi husker gjennom sommeren.

Joakim: Kommer på tre umiddelbare øyeblikk: skorpionsparket til Giroud, 3-0 over Chelsea og selvfølgelig seiersmålet til Aaron Ramsey i FA-cupfinalen.

Nicolay: FA-cup finalen.

Jonas: Seier i FA-cupen og scoringen til Giroud mot Crystal Palace.

11.Øyeblikket vi helst glemmer.

Joakim: Tapene mot West Brom, Crystal Palace og Watford er øyeblikk man helst bare vil glemme. Det samme er de to kampene mot Bayern. Fra et stolthetsperspektiv gjorde selvsagt også tapet mot Tottenham vondt.

Nicolay: Tottenham………….

Jonas: At Tottenham kom foran oss på tabellen.

12.Så til ti-tusen-kroners-spørsmålet – hvilke faktorer gjør at Arsenal havner på femte plass i årets sesong, og hva må til at de klatrer neste?

Joakim: Summen av ganske mye var nok det som gjorde at ting ikke gikk så bra man hadde håpet. Vi mistet Cazorla på et ugunstig tidspunkt, spillerkjøpene i nøkkelposisjoner traff ikke hundre prosent, mentaliteten var ikke sterk nok blant spillerne, Wengers usikre fremtid førte til mye utenomsportslig fokus og Wengers naive tilnærming i tøffe kamper førte til feilskjær. Skal det endre seg må Arsenal være enda mer fokuserte i kamper og la ballen gå mye hurtigere. Hvor ble det av det kontringssterke Arsenal vi kjente for noen år siden?

Nicolay: Vi kom oss aldri ut av den dårlige perioden i år, derfor havnet vi utenfor. Kjøpene ble gjort for sent, og Wenger tok grep sent. Taktiske grep må skje tidligere inn mot neste sesong, spillerkjøp, kontraktsforlengelser og salg må skje fortest mulig slik at vi får satt laget inn mot sesongstart.

Jonas: Mener det er et mentalitetsproblem i klubben. Hvorfor vinner vi «aldri» storkamper? Vi må også slå raskt tilbake når vi går på blemmer mot lag som Watford og Crystal Palace. Laget vi hadde i år var godt nok til å hvert fall være med å kjempe om tittelen. En ny manager med nye ideer hadde heller ikke skadet, tror jeg. Men det blir det jo ikke noe av.

13.I oppgjøret mot Manchester City i FA-cup semien testet Wenger 3-4-3 formasjonen med stort hell, og fortsatte i dette sporet sesongen ut. Noe som blir standard fra høsten av, eller må franskmannen tilbake til tegnebordet?

Joakim: Det blir interessant å se hva Wenger gjør her. Trebackslinjer fungerte rett og slett ikke i Premier League, selv om mange hadde prøvd, før Conte introduserte det i år. Det så ut til å fungere for Arsenal også, men dette er veldig utypisk Arsenal. Det som blir avgjørende er spillerne Arsenal har til disposisjon. Jeg er åpen for det meste.

Nicolay: Jeg liker at Wenger har vist pragmatiske tendenser. Jeg håper han fortsetter å tilpasse formasjoner og tilnærminger etter motstander og etter tilgjengelig spillermateriell.

Jonas: Vi må fortsette med denne formasjonen. Vi har enkelte spillere som ikke passer inn, som Walcott og Giroud. Men det er lite vits å endre på noe som fungerer. Chamberlain, Gabriel, Monreal, Ramsey, Xhaka er noen av spillerne som har fått et stort løft av den nye formasjonen.

14.Sommer betyr Silly-Season – hva er din ønskeliste for spillere inn i klubben og hvilke mener du har gjort sitt?

Joakim: Vi har hentet en ny back/stopper allerede, og er egentlig godt rustet i forsvar med Koscielny, Holding, Mustafi, Chambers og Mertesacker – og så har vi Bellerin og Kolasinac på backene. Sentralt trenger det kanskje noen forsterkninger/alternativer for å ha mer bredde. Avhengig av formasjon må vi kanskje ha flere alternativer på kantene som utgjør en større trussel. Offensivt er kanskje Giroud snart forbi sin tid, og Welbeck har ikke vært superoverbevisende i kampene sine i det siste.

Spillere som har gjort sitt, mener jeg inkluderer: Debuchy, Gibbs, Gabriel, Jenksinson, Cazorla, Elneny. Oxlade-Chamberlain og Walcott er også på tynn is, mest fordi de sjelden presterer over gjennomsnittet.

Nicolay: Jeg håper vi henter én forsvarer, en sentral midtbane og en angriper. Om Alexis Sanchez eller Mesut Özil forsvinner må vi erstatte disse i tillegg. Defensivt så kan en spiller som Van Dijk være spennende, eller Romanogli fra Milan. Navn som James Rodriquez, Kylian Mbappé, Alexandre Lacazette og Jean Michel Seri er spillere som nevnes, og alle disse er spennende. Jeg håper vi kan hale i land to av disse.

Av spillere ut så må enten Coquelin, Elneny eller Wilshere ut. Gabriel kan også selges, men han må ersattes. Jeg håper Szczesny er Arsenal keeper neste sesong, så da må også Ospina ut. Walcott kan beholdes, jeg vil ikke selge han. Han er kjekk å ha dersom han plutselig finner flyten som han gjorde deler av årets sesong. «Han suger så mye penger» lyder det fra alle kanter, men jeg tror ikke akkurat Arsenal sliter økonomisk. Da hadde de solgt han. Lucas tror jeg også selges, selv om jeg gjerne skulle sett han bli.

Jonas: Jeg ønsker meg en ny spiss, og Mbappe hadde jo vært drømmen. Vi trenger kanskje også en erstatter for Cazorla. Verratti? Jeg har også veldig lyst på Alderweireld fra Tottenham. En utkjøpsklausul på rundt 25-30 millioner pund. Tror dog at ingen av disse kommer til oss.

Spillere ut: Ospina, Jenkinson, Debuchy, Walcott, Campbell og Gibbs. Kan se for meg at vi også prøver å selge Wilshere, Perez og Szczesny.

15.Første signering er allerede klar. Sead Kolasinac kommer gratis fra Schalke 04 og bekler venstreback. Kom på sesongens lag i Bundesliga. Regner med dere har stålkåll på tysk elitefotball – hva får vi i Sead?

Joakim: Spent på denne! Virker å ha god erfaring allerede, og er bare 23. Regner med at han kommer til å gå inn som erstatter for Monreal. Da spørs det om Gibbs eller spanjolen drar. Tror han kommer til å bli en fin tilvekst i stallen.

Nicolay: Sterk offensivt. God innleggsfot, hurtig og bra grunnfysikk. Han har også litt samme mentaliteten som Granit Xhaka, og kan tilføres oss litt galskap. Kan også spille bak i et trebackssystem. En spiller som jeg tror vil styrke oss.

Jonas: Aner ikke, men ser ut som en robust fyr som trår til i duellene, og det liker vi. Bra fart, god offensiv i tillegg. Jeg tror dette blir bra.

16.Hva blir sommerens største overgangsbombe tror du?

Joakim: Alt kan skje i et overgangsvindu. Så det blir en vill gjetting. Tipper Mbappe faktisk signerer for en rekordsum.

Nicolay: Jeg tror Alexis Sanchez signerer for Manchester City….. Beklager. Jeg tror også Mbappé blir solgt for over én milliard, forhåpentligvis til Arsenal.

Jonas: Mbappe til Arsenal.

17.Innkjøpene foran sesongene som gikk var Granit Xhaka, Rob Holding, Shkodran Mustafi og Lucas Perez. Har de innfridd?

Joakim: Som nevnt tidligere har Holding vært imponerende, og har gjort en symbolsk sum på £2 millioner til skamme. Xhaka har vært litt shaky, men avsluttet sesongen bra. Mustafi startet bra, og ble mer shaky utover sesongen. Perez klarte aldri helt å etablere seg, og har vel ikke helt klart å forsvare summen på £17 millioner.

Nicolay: Xhaka kom seg voldsomt, og var en av våre beste spillere i 2017. Jeg har kjempetro på han. Mustafi og Holding har også vist ferdigheter som gjør at det de kommer til å bli gode spillere for oss de neste årene. Lucas syntes jeg har vært god når han har fått sjansen, men jeg tror han selges, dessverre. Wenger finner tydeligvis ikke plass til han i laget.

Jonas: Er ikke misfornøyd med noen av de, men hadde forventet meg mer av Mustafi. Xhaka brukte litt tid på å komme inn i nytt lag, Holding og Perez har vært gode når de har fått muligheten. Perez tror jeg blir solgt i sommer, de tre andre tror jeg er fast på laget neste sesong.

18.Sesongens lag i England 2016/17 – valgfri formasjon.

Joakim: (3-4-1-2): David de Gea – Walker, Joel Matip, Koscielny, Danny Rose – Hazard, Kante, Alli, Sanchez – Özil – Sané, Kane

Nicolay: 3-4-3. De Gea, Koscielny – Luiz – Cahill, Walker – Kanté – Eriksen – De Bruyne, Alexis – Kane – Hazard.

Jonas: (3.4.3) De Gea, David Luiz, Alderweireld, Cahill,Walker, Kante, Alli, Hazard, Mane, Alexis, Kane.

19.Årets mål i England og årets Arsenal mål.

Joakim: Giroud mot Palace – og Giroud mot Palace. Som en god nummer to i Arsenal, står Özils utrolige soloprestasjon mot Ludogorets.

Nicolay: Olivier Giroud sitt scorpion mål. Ingen tvil.

Jonas: Giroud mot Palace.

20.Oppsummer Arsenals sesong med en setning og gi den et terningkast.

Joakim: En skuffende maraton hvor oppløpet reddet litt av æren. Karakter 3

Nicolay: Frustrerende. 4

Jonas:

KEEP IT GOONERISH!